Altın Silsile'den Altın Halkalar

Image hover effect image

Tarîkat Nedir?

Anlamı, Tarihi ve Günümüze Yansımaları

Tarîkat Nedir?

Tasavvufta; “Hakk’a ulaşmak için benimsenen usul, tutulan yol” anlamlarına gelen tarîkat; sözlükte “gidilecek yol, izlenecek usul, hal ve gidiş” anlamında geçmektedir. Terim olarak ise “Allah’a ulaşmak isteyenlere mahsus âdet, hal ve davranış” demektir.
altin-silsile-favicon-150x150

Tarîkat Ne Demektir?

Kendisine Hâcegân tarikatı nisbet edilen Abdülhâliḳ-ı Gucdüvânî esas itibariyle Nakşibendiyye’nin kurucusu kabul edilir. Zira Hâcegân tarikatı için Gucdüvânî’nin ortaya koyduğu sekiz prensibe iki asır sonra aynı silsileden Bahâeddin Nakşibend üç prensip daha ilâve etmiş ve 14. yüzyılla birlikte tarikatın ana silsilesi Nakşibendiyye adını almıştır.
 
Bazı istisnalar dışında İslâm dünyasının hemen her bölgesine yayılan Nakşibendiyye, özellikle Ubeydullah Ahrâr’ın gayretleri sonucu 15. yüzyılda Orta Asya’nın en yaygın tarikatı haline gelmiş, Orta Asya’nın doğu, batı ve güneyinde teşekkül eden kollarıyla nüfuzunu arttırmıştır.
Nakşibendî şubesinin en geniş ve en meşhur kolu olan Hâlidiyye, Mevlânâ Hâlid-i Bağdâdî Hazretleri ve yetiştirmiş olduğu halifeleri ile Anadolu’da çok etkin bir sahaya yayılmıştır. Hâlid-i Beğdâdî(ks)’nin önemli halifelerinden Abdullah Mekkî(ks) Erzurum, Erzincan, Kudüs ve daha sonra Mekke’de Hâlidiyye tarikatını neşretmiş, halifeleri ile Anadolu’da ve Osmanlı sarayında saygın bir konum elde etmiştir.
 
Nakşbendiyye silsilesini oluşturan halkalardan her biri manevî kişilikleri, tasavvufî söylemleri, ilmî kimlikleri ve sosyal konumlarıyla halk içinde Hak ile beraber olmayı yeğlemişlerdir. Onlar elleri kârda gönülleri Yâr’da olarak manevî olgunlaşmayı öğütlemişler, müntesiplerinin manevi anlamda yetişmelerini sağladıkları kadar, farklı coğrafyalardaki toplumsal sorunların üstesinden gelmeyi de kendilerine şiar edinmişlerdir.
 

Altın Silsile sayfamızda; Abdullah-ı Mekkî (ks) tarîkiyle, Ço­rumlu Mustafa Efendi (ks), Tokatlı Mustafa Hâki Efendi (ks), Sivaslı Mustafa Takî Efendi (ks), İhramcızâde İsmail Hakkı Efendi (ks) ve Darendeli Es-Seyyid Osman Hulûsi Efendi ile Anadolu’da hayatiyetini de­vam ettiren silsile hakkında bilgiler verilmiştir.

Tasavvuf Nedir?

Detaylı Oku

Altın Silsile Nedir?

Detaylı Oku